109. szám - 2016. 1.: 

Igehirdetés rovatunkban Ordass Lajos kéziratban megmaradt prédikációja a földön küzdő egyház számára hirdeti meg húsvét örömhírét. Biztat arra, hogy soha ne feledjük: húsvét felé tartunk.

Az idei Luther-konferencia előadásainak közlését kezdjük Véghelyi Antal írásával, melynek címe: Ismételten a kettős kormányzásról ? feketén-fehéren. Véghelyi rámutat, hogy a keresztyén élet kereszthordozó élet, s ha az egyház vagy tagjai elmenekülnek a kereszt elől, akkor hanyatlásnak indul az egyház élete.

A Tanulmányok rovatot Ittzés János írása indítja, melyben egy titokzatos névsor után nyomoz... Ezután egy böjti éneket közlünk, melynek kottája most jelenik meg először nyomtatásban. A dallam szerzője Dóka Zoltán, a szövegíró Scholz László. Mirák Katalin a közelmúltban ünnepelt Vladár Gábornak állít emléket írásában. Vladár Gábor a kommunista hatalomátvétel idején Ordass vezető- és küzdőtársa volt az egyházban. Munkássága rendkívül gazdag, méltó arra, hogy megismerje az utókor. Emlékezünk is ebben a számunkban. Az év elején hunyt el a neves egyháztörténész, Helmut Koester. Ittzés Gábor az ő portréját mutatja be az Olvasóknak.

A múlt év végén megjelent A reformáció kincsei című munkát mutatja be Fülöp Tamás, a könyv egyik munkatársa. Az írásból kiderül, hogy milyen gazdag ölelésű a könyv: a történeti események mellé odaállítja a kulturális, művészeti, liturgikai, személyes történeti ismereteket is.

Végül a szerkesztőségünkbe érkezett olvasói levelek és az azokra adott válaszok találhatók folyóiratunkban.

Vissza  Letöltés