66. szám - 2005. nyár: 

A nyári számunkban Scholz Lászlótól olvashatunk egy rövid prédikációt Jn 3,16 alapján. Ezt követi egy megemlékezés a jól ismert lelkészre és teológusra, aki 94 éves korában hunyt el ez év tavaszán.

Az egykori békéscsabai lelkész, Dedinszky Gyula száz évvel ezelőtt született. Az évfordulóra egy rövid életrajzzal és egy írásával emlékezünk, amelyben leírja Ordass Lajoshoz fűződő sokrétű kapcsolatát. Ezt követően olvasható Böröcz Enikő emlékező beszéde, amelyet Kiskőrösön tartott 2004 őszén. Ebben elismerőleg szól dr. Murányi György lelkész szolgálatáról emléktáblájának felavatása kapcsán.

Ezt követi egy tanulmány ifj. Zászkaliczky Páltól A halogatás évtizede ? A MEE a kilencvenes években címmel. Először előadásként hangzott el Dániában, Sandjbergben egy nemzetközi konferencián, amely a poszt-kommunista országok egyházi múltjának feltárásával foglalkozott.

Zászkaliczky Péter előadása - mely eredetileg Budapesten, a Deák téri gyülekezet előtt hangzott el -, az ügynökök témájával foglalkozott, mely érinti egykori lelkészüket, Keken Andrást is. (Ennek az előadásnak az első részét közöljük most.)

Kapi Béla memoárja (A Dunántúli egyházkerület püspöke 1916 és 1948 között) 2004 végén jelent meg. A püspök életét és a majdnem ezer oldalas könyvet a szerkesztő, Mirák Katalin mutatja be.

Vissza  Letöltés