75. szám - 2007. ősz: 

Jelen számunk Ordass Lajos meditációjával kezdődik az örök élet örök forrásáról Jn 17,3 alapján. Zsigmondy Árpád áhítatát is közöljük Kié a hatalom? címmel (Mt 28, 18b).

Zászkaliczky Márton előadása (Istennek kell engedelmeskednünk, nem embernek ? A világi hatalom az egervögyi-egri hitvallás politikai teológiájában címmel) arra talált választ, hogyan próbálta meg biztosítani a szolgálatát az egyház a 16. századi Magyarországon, a különböző kihívások és a változó politikai és szociológiai korszakok között. A felvázolt történelmi helyzetben, ahol az egri vár protestáns katonáinak kapitánya a város római katolikus püspöke volt, a hitvallás egész veszélyes tetté vált.

Rainer Stahl, a Luther Márton Szövetség (Martin Luther Bund ? Erlangen) titkárának a Türingiai Tartományi Egyházban tartott előadását közöljük, mely a poszt-Kelet-Németországi és más volt kommunista országok egyházaiban felfedett titkosügynöki rendszerről és teológiai kihívásairól szól. A szerző nem csak a saját tapasztalatairól számol be, hanem megosztja a felfedezéseket, melyeket más egyháztörténeti konferenciákon hallott.

Isó Dorottya lelkésznő ír a Keresztfa titka tündököl című bibliaolvasó születésének körülményeiről, valamint használatának tapasztalatairól. Isó Zoltán lelkész közzé tesz egy "Olvasót" az egyházról Krisztus népe ? Isten hatalmas csodája címmel.

Körkép c. rovatunkban olvasható Ordass püspök skandináviai utazásának beszámolója.

Boleratzky Lóránd közlésre átadta az ötven évvel ezelőtti bemutatkozó beszédét, melyet Zalaegerszegen mondott el, amikor megválasztották felügyelőnek.

Végül Zsigmondy Árpád kedvező bírálatot ad Keveházi László könyvéről, mely a néhai Podmaniczky professzorról szól.

Vissza  Letöltés